Spain2014 - Day 2

August 28, 2014  •  Leave a Comment

The journey continues - or begins. (Suomeksi taas Englannin osan lopussa!!)

Long Wednesday - firstly a visit to Korispiste shop in Helsinki to pick up some all important 'Susijengi' gear. I know as accredited photographers we should not 'represent' or 'support' any nation. But I guess my t-shirt under the photo vest will go (plus I am working for the Finnish Basketball here!).

With Susijengi in Spain2014!!With Susijengi in Spain2014!!With Susijengi in Spain2014!!

Then to the airport to video and photograph the players arriving - few smiles as players saw me checking in for a flight in Finland, they are more used to seeing me once they arrive to Tirana or some small town in Romania :-) But Finland.. why would a Finnish person take a flight from there! Flights with Lufthansa were OK (as we got to Bilbao and got our luggage!) - but the 'sightseeing tour' of Frankfurt Airport we could have done without.

-Off the plane - coach to the terminal, long walk through the terminal, coach to the plane... and AND!! we get on the same flipping plane we just left, same cabin crew, etc. And the funny thing is that out luggage was taken off the plane.. and then put back in .. one by one. Oh well :-)

With Susijengi in Spain2014!!With Susijengi in Spain2014!!With Susijengi in Spain2014!!

11pm arrival to Bilbao airport - about 28 degrees and humid outside. Drive to the hotel (not staying with the team) - edit the first batch of images and deliver them to clients. Then SLEEP!

Thursday morning - off to BEC and picked-up accreditation for the FIBA Spain2014 Group Stages (need Finland to progress to get anything further). Quick walk around the Media areas, Ukraine were training so no access to court side. Nice little chat with Sakis (my FIBA Europe contact) while at the Arena.. always nice to see familiar faces.

Attempted to get to USA practise - but despite the last 15 minutes supposed to be open - the four Finnish journalists (we were the only ones there!!) didn't get in. But - we stuck outside and myself and fellow photographer took the FIRST pictures of Team USA in Bilbao. Nice gesture by James Harden to stop-by and pose for a picture with a little Spanish boy... really was one of those little things that will make someones day!

Quick bite of Pixtos to eat - still haven't made my mind up about them.. are they dinner food, breakfast, lunch, snack?? Or maybe everything? Then Finland training - typical big tournament open end to training, most players just sit about waiting for the interviews - so rather challenging for us photographers. Quick interview with Koivari and little chat with Rannikko and Salin.

Then off to edit videos and pictures - before meeting Meral by the 'Guggeli' - afternoon drinks and then Meral gave her 'fans point of view' on video. That bit is only for those who understand Finnish... sorry!

With Susijengi in Spain2014!!With Susijengi in Spain2014!!With Susijengi in Spain2014!!

Still another training session to go today - it's been a nice opening for Spain2014 in Bilbao!!

Bilbaoon ja heti työn makuun

Keskiviikko oli pitkä päivä - ensin hieman Susi-vaatteita Korispisteestä reissuun mukaan, sitten kentälle odoittelemaan Susijengiä kameroiden kanssa. Videota ja still-kuvaa kertyi mukavasti - vaikka tietenkin yritin myös pysyä taka-alalla koska matkustus-päivät kuitenkin pelaajille hieman rauhoitettuja, toisaalta kuinka paljon pelaajat katsovat että minä olen 'mediaa' ja kuinka paljon 'osa joukkuetta'??

Joillekin pelaajille (oikeastaan kaikille) outo kokemus nähdä minut kentällä Suomessa - yleensä he näkevät minut bussin ikkunasta kun istuskelen odoittamassa heitä Tiranassa tai jossakin 'keskellä ei mitään' kaupungissa Euroopan rajojen sisällä. Mutta - ensimmäinen kerta näinpäin!

Lennot OK - laukut kaikilla perille Bilbaoon, ja kaupan päälle kiertoajelu Frankfurtin lentokentällä... koneesta ulos, bussilla terminaaliin, pika-vauhtia terminaalin toiseen päätyyn kävelyä, taas bussiin ja sitten noustaan samaan koneeseen josta juuri 30 minuuttia sitten poistuttiin. No - ainakin lentoemännät tiesivät mitä juomia halusimme toisella lennolla :-)

Bilbaoon yhdentoista aikoihin.. suoraan hotellille, editoimaan kuvia/videoita.. ne asiakkaille ja sitten nukkumaan.

Torstaina aamulla suoraan BEC Arenalla - STT-Lehtikuvan kaverit autossa mukana. Akkreditoinnit haettu ja Spain2014 laukut saatu mukaan. Tapasin siellä arenan uumenissa myös FIBA Europe kontaktini.. ja mukava oli tavata taas eri oloissa... koripallo piirit kuitenkin aika pienet, ja tuttuja tulee nähtyä (joskus enemmän kuin vaimoa) peleissä ja turnauksissa. Ukrainan treenien takia ei kentälle ollut asiaa - mutta se nähdään myöhemmin illalla.

Ensin yritys sitten USAn treeneihin - mutta jostakin syystä heidän treenien viimeiset 15min eivät olleet avoinna (kovat paineet Suomi-otteluun!) - joten sitten oltiin 'paparazzi' modessa ja otettiin kuvia hallin ulkopuolella. Iso Kudos James Hardenille joka pysähtyi matkalla bussiin ja poseerasi kuviin pikku Espanjalaisen pojan kanssa!! Hieno ele pelaajalta jonka ei todellakaan tarvinnut pysähtyä.. ja varmasti teki pikku poikaan vaikutuksen!a

Suomen treenit sitten kuvattavana - Koivari, Salin, Rannikko... nopeat jutustelut siinä kaikkien kanssa, ja Murphyn videointi Aamulehdelle. Lisää editointia ja sitten 'Merkkua' tapaamaan Guggelin eteen. Tästä eteenpäin, se ei ole enään Guggenheim Museo.. vaan ystävällisesti 'Guggeli'. Mukava iltapäivä tapaaminen taas yhden tutun kanssa (ja pieni veto Jenkki pelistä - jos häviän niin sitten olen kokkausvuorossa myöhemmin Bilbaon reissun aikana!! Se että lähtisinkö syömään jos voitan vedon....). Tehtiin myös nopea video-klippi.. hieman fanin-näkökulmaa MM-kisoihin.. ja terveisiä myös Sasu Salinille!!

Merkku - Fans Point of View - Day 01Bit of fun with a familiar Finnish Basketball player - as I caught up with her on the rainy streets of Bilbao.

Pieni iloinen video klippi - huumorilla tehty, tutun pelaajan kanssa Bilbaossa MM-kisojen aaton aattona!!

Sitten lisää editointia.. nopea 'bite to eat' ja kohta taas kohti treeni-kuvaamista..

Näin on Bilbaon reissu alkanut - hyvä näin ja tästä on kiva jatkaa!!


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November (4) December
January February March April May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December